Kategorier
Kroppen & sundhed

Hvad du behøver at vide om delte mavemuskler

Hvis du er som de fleste mennesker, tænker du sikkert på split mavebøjninger som et fitnessmål. Men hvad nu hvis vi fortalte dig, at splittede mavemuskler faktisk er et tegn på diastasis recti – og at det ikke kun er et æstetisk problem? I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvad der forårsager rectus diastasis, og hvordan du kan rette op på det. Vi vil også dække symptomerne og behandlingsmulighederne for denne almindelige tilstand.

Hvad er split abdominals

Split abdominals, også kendt som rectus diastasis, er en tilstand, hvor mavemusklerne skilles. Dette kan ske på grund af graviditet, alder eller vægtøgning/tab. Når mavemusklerne adskilles, svækker det kernen og kan føre til rygsmerter og andre problemer.

Der findes to typer af splittede mavemuskler: horisontale og vertikale. Horisontale splittede mavemuskler er mere almindelige og opstår, når linea alba (bindevævet, der løber ned langs midten af din mave) strækker sig horisontalt. Vertikale maveskævheder er mindre almindelige og opstår, når linea alba strækker sig lodret.

Fordelene ved split abdominals

Selv om delt mavemuskler måske ikke er æstetisk tiltalende, kan de faktisk have nogle fordele. De kan f.eks. gøre det lettere for dig at trække vejret og forbedre din kropsholdning. Desuden kan delte mavemuskler gøre det lettere for dig at føde et barn vaginalt.

Hvis du er gravid og har delt maveparti, skal du ikke være bekymret – det er helt normalt. Faktisk oplever ca. 50 % af gravide kvinder rectus diastasis. Men hvis du ikke er gravid, og du bemærker, at dine mavemuskler er ved at skille sig ad, er det vigtigt at gå til lægen.

Hvordan man udfører split abdominal øvelser korrekt

Hvis du ønsker at styrke din core og forbedre din kropsholdning, kan du lave nogle få delte maveøvelser.

En af øvelserne kaldes Pilates hundred. For at udføre denne bevægelse skal du ligge på ryggen med benene i vejret og armene langs siden. Spænd dine mavemuskler, og løft dit hoved og dine skuldre fra jorden. Pump derefter armene op og ned 100 gange.

En anden øvelse er Superman. For at udføre denne bevægelse skal du ligge på maven med armene strakt foran dig. Løft hovedet, brystet, armene og benene op fra jorden, og hold den i fem sekunder. Gentag denne bevægelse fem gange.

Fremskridt i din split abdominal træning på

Når du laver split maveøvelser, er det vigtigt at gå langsomt fremad. Hvis du forsøger at gøre for meget for hurtigt, kan du faktisk gøre tilstanden værre.

Start med at lave nogle få gentagelser af hver øvelse, og tilføj gradvist flere gentagelser, efterhånden som dine muskler bliver stærkere. Du bør også øge øvelsernes sværhedsgrad over tid. Hvis du f.eks. starter med Pilates hundred, kan du gå videre til Pilates roll-ups efter et par uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *