Kategorier
Kroppen & sundhed

En by i Danmark tester en ny måde at hjælpe de hørehæmmede på – ved at give dem gratis høreapparater

De høje omkostninger ved høreapparater har været et problem for døve, siden de blev tilgængelige i 1920’erne. Folk med selv de mest basale apparater ender normalt med at betale tusindvis af dollars af egen lomme hvert år. Mange gange får de, der har brug for dem, ikke nye høreapparater så ofte, som de burde, fordi det er for dyrt. København prøver imidlertid noget andet – de giver børn og unge gratis høreapparater i fem år! De afprøver også et program, hvor 18-27-årige danskere får gratis batterier, hvis de løber tør i løbet af det eller de år, hvor deres høreapparater var dækket af sygesikring eller studielån.

Forsøgsprogrammet kører i København, og indtil videre har det været en succes

Forsøget startede i 2015 og har været i gang i København, Danmarks hovedstad. Indtil videre har det været en stor succes, og mange hørehæmmede børn og unge har fået gavn af de gratis høreapparater, som programmet stiller til rådighed.

En af grundene til denne succes er, at høreapparaterne gives til børn og unge på et kritisk tidspunkt i deres udvikling – når de lige er begyndt at lære at tale og interagere med andre. Det kan have stor betydning for deres evne til at opnå akademisk og social succes, når de vokser op, og det kan hjælpe dem til at trives og få succes på trods af deres høretab.

Efterhånden som flere byer i Danmark overvejer at indføre lignende programmer, kan vi kun håbe, at andre lande vil følge trop og gøre

Håbet er, at programmet vil blive udvidet til andre byer rundt om i verden

Håbet er, at programmet vil blive udvidet til andre byer rundt om i verden, da der er en voksende erkendelse af behovet for at støtte hørehæmmede børn og unge mennesker. Undersøgelser har vist, at en tidlig indsats kan gøre en stor forskel i deres udvikling, både akademisk og socialt. Desuden er høreapparater ofte dyre og utilgængelige for mange familier, især i udviklingslande, hvor sundhedssystemerne måske ikke er så robuste eller pålidelige.

Der er dog stadig udfordringer, der skal overvindes – herunder at sikre, at alle, der har brug for disse apparater, har adgang til dem, uanset deres socioøkonomiske status eller beliggenhed. Men med flere byer og lande, der bruger ressourcer på denne sag, kan vi forhåbentlig opnå større lighed for dem med høretab i hele verden.

Høreapparater kan være dyre, så dette program giver en meget nødvendig service til dem, der har brug for det

Høreapparater kan være dyre, så dette program giver en meget nødvendig service til dem, der har brug for det. Det er også vigtigt at bemærke, at forsøget kun kører i København i øjeblikket, så der er stadig arbejde at gøre med hensyn til at udvide programmet til andre byer og lande. Men alt i alt er dette en lovende start, og det kan potentielt gøre en stor forskel for mange mennesker med høretab.

Hvis du eller en du kender har et høretab, skal du ikke tøve med at tage kontakt til en audiolog eller en anden professionel for at få mere at vide om behandlingsmulighederne og om, hvordan du kan få den hjælp, du har brug for. Der er mange ressourcer til rådighed, og med en tidlig indsats kan du maksimere din høresundhed og livskvalitet. Se mere om høreapparater København her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *